Maanpuolustuskurssiyhdistyksen säännöt
1 § Nimi
Yhdistyksen nimi on Maanpuolustuskurssiyhdistys ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.
2 § Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on turvallisuuspoliittisen tietouden syventäminen ja kehittäminen sekä yhteistoiminnan aikaansaaminen ja edistäminen kokonaisturvallisuutta edustavien eri alojen jäsenten kesken.
Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa järjestämällä esitelmätilaisuuksia ja vierailuja sekä julkaisemalla jäsenlehteä.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys perii jäsenmaksua, jonka suuruudesta päättää vuosikokous.
3 § Jäsenyys
Yhdistykseen voi liittyä henkilöjäseneksi jokainen valtakunnallisen maanpuolustuskurssin suorittanut sekä kurssin johtajana tai opettajana toiminut henkilö. Yhteisöjäseneksi voivat liittyä alueellisen maanpuolustuskurssin suorittaneiden perustamat alueelliset rekisteröidyt yhdistykset. Yhteisöjäsenillä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa eikä jäsenmaksuvelvollisuutta. Erittäin ansiokkaasti yhdistyksen hyväksi toiminut jäsen voidaan kutsua yhdistyksen kunniajäseneksi tai kunniapuheenjohtajaksi.
Yhdistys voi asianomaisen suostumuksella hyväksyä kutsujäsenekseen henkilön, joka erityisen ansiokkaasti on pitkään toiminut maanpuolustuskurssitoiminnan piirissä tai yhdistyksen tarkoitusperien hyväksi. Tällaisia erityisiä ansioita ovat muun muassa aktiivinen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun osallistuminen tai säännöllinen opetustoiminta ja luennointi kursseilla taikka merkittävä julkaisu- ja tutkimustoiminta yhdistyksen päämäärien mukaisesti.
Yhdistyksen kokous päättää kunniajäsenet ja kunniapuheenjohtajat hallituksen esitysten perusteella. Hallitus hyväksyy henkilö- ja yhteisöjäsenet 1 momentissa mainituin perustein sekä kutsujäsenet 2 momentissa mainituin perustein.
Yhdistyksen kunniapuheenjohtajilla, kunniajäsenillä ja kutsujäsenillä on kokouksissa äänioikeus. Edellä mainituilla henkilöillä ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta.
Jäsen voi erota yhdistyksestä omalla ilmoituksellaan. Jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta, hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä tai päättää lopettaa harkitsemansa muun jäsenpostin kuin yhdistyksen kokousten kutsukirjeiden lähettämisen tällaiselle jäsenelle.
4 § Hallitus
Yhdistyksen toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja ja 11 muuta varsinaista jäsentä. Maanpuolustuskurssien johtajalla on tehtävänsä hoitamisen ajan läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa.
Hallituksen toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Hallitukseen valituista jäsenistä lähinnä puolet tulee vuosittain erovuoroon jäseneksi tulojärjestyksessä. Erovuoroon tullut jäsen voidaan valita uudelleen perättäin enintään kaksi kertaa. Erovuoroon tullut hallituksen puheenjohtajana tuolloin toimiva jäsen voidaan tämän estämättä valita hallituksen jäseneksi uudelleen perättäin lisäksi enintään kaksi kertaa. Näin ollen kyseinen henkilö voisi toimia hallituksen jäsenenä yhteensä enintään viisi kautta perättäin.
Hallitus valitsee keskuudestaan vuosikokousta seuraavassa kokouksessaan varapuheenjohtajan kalenterivuodeksi kerrallaan. Lisäksi hallitus valitsee keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin ja rahastonhoitajan.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään kolme muuta hallituksen jäsentä on läsnä.
Hallitus valitsee kalenterivuodeksi nimitysvaliokunnan, jonka tehtävänä on tehdä vuosikokoukselle esitys hallituksen kokoonpanosta ja puheenjohtajasta. Nimitysvaliokuntaan kuuluu yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä kahdesta neljään muuta jäsentä. Hallitus voi muodostaa myös muita valiokuntia. Valiokunnat valitsevat itselleen puheenjohtajan keskuudestaan ja sihteerin keskuudestaan tai ulkopuolelta.
5 § Nimenkirjoittajat
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja kukin erikseen sekä se tai ne henkilöt, jotka hallitus on siihen oikeuttanut.
6 § Tilikausi ja tilintarkastus/toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta.Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
7 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksellä on yksi sääntömääräinen vuosikokous. Hallitus voi tarvittaessa kutsua koolle ylimääräisen kokouksen.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä maalis-toukokuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella henkilöjäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Vuosikokouksessa käsitellään kertomus edellisen vuoden toiminnasta, vahvistetaan edellisen vuoden tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä. Vuosikokouksessa hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, päätetään seuraavan vuoden jäsenmaksun suuruus, valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle sekä valitaan kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa.
Yhdistyksen kokoukset kutsutaan koolle henkilökohtaisella sähköpostikutsulla tai kirjeellä vähintään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta.
8 § Sihteeri ja rahastonhoitaja
Sihteeri hoitaa yhdistyksen kirjeenvaihdon, pitää jäsenluetteloa, tiedottaa kokouksista ja muista vastaavanlaisista tilaisuuksista sekä pitää pöytäkirjaa yhdistyksen ja hallituksen kokouksissa.
Rahastonhoitaja huolehtii yhdistyksen rahavaroista.
9 § Sääntöjen muuttaminen
Yhdistyksen sääntöjen muutosesitykset on tehtävä kirjallisesti hallitukselle. Muutosehdotukset on käsiteltävä kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden viikon väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa. Sääntöjen muutosehdotuksista äänestettäessä vaaditaan päätöksen tekoon jälkimmäisessä kokouksessa kaksi kolmannesta annetuista äänistä.
10 § Yhdistyksen purkaminen
Jos yhdistys puretaan, on sen varat sen jälkeen, kun velat on maksettu, luovutettava jonkun maanpuolustustyötä edistävän laitoksen tai koulun käytettäväksi.